Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ásványok hatása

2012.05.07

Az ásványok jótékony hatásai

 

Az alábbiakban arról tájékozódhatsz, hogy az egyes drága- és féldrágakövek milyen energetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, igyekeztem a főbb irányvonalakat megragadni. A leírás szubjektív elemeket is tartalmaz. :) (A lista korántsem teljes, folyamatosan igyekszem bővíteni.)

Képek forrása: Flickr.com

achátametisztaventurinfüstkvarchegyikristályhematitobszidiánrózsakvarctigrisszem

 

Achát (Agate):


Svetkamenu


Svetkamenu

Wendy lee Hearn

Az achátok megjelenési formája nagyon változatos, jótékony hatásuk nagymértékben függ színüktől, rajzolatuktól. Többnyire szürke, és annak árnyalatai, azaz kékesszürke, zöldesszürke, szürkésfehér, valamint barna színek jellemzik ezeket az ásványokat. Csíkos-sávos kalcedonfélék, az egyes sávok színei között általában jelentős a kontrasztkülönbség.
Stabilitás, tisztaság: A legtöbb achát támogatja a stabilitást, összeszedettséget, és a gyakorlatiasságot. Rétegezettségük arra emlékeztet, hogy lépésről lépésre haladva építkezzünk, így juthatunk egyre feljebb. Segítségükkel a megoldásokra fókuszálhatunk, és megtaláljuk a stabil egyensúlyt. Letisztulhatunk általuk, meglátjuk és megéljük a jelent, és meghalljuk saját, belső hangunkat.
Színek és formák:
Színüknek megfelelően támogatják az egyes csakrákat. A narancsszínű karneolachát például abban segít, hogy energikusan képviseljük az elképzeléseinket.
A szalagszerű rajzolatú botswanai achát szervezetünk természetes egyensúlyának visszanyerését támogatja, és megszabadít a mérgektől, mind fizikai, mind gondolati szinten, leépíti függőségeinket.
A csillagachát (más néven amulettkő vagy mennydörgő tojás) segít magasabb szintre jutni azáltal, hogy megtaláljuk félelmeink gyökerét, az ezzel kapcsolatos megoldásokat, és önmagunknak megbocsátva elengedjük azokat.

Lap tetejére

 

Ametiszt (Amethyst):


The Wee Harlequin

blue angel66

schwigorphotos

Lilás vagy rózsaszínes kvarc. Jótékony hatásai nagyon széleskörűek. A konstruktív gondolkodást és az ennek megfelelő cselekvést inkább a sötétebb kövek támogatják, spirituális vonalon pedig főként a világosabbak erősítenek minket.
Tiszta, éber tudat: Az ametiszt nagyrészt a tudaton keresztül hat. Javítja a hibás gondolati mintákat (mint pl. mániás viselkedésformák, szenvedélyek), tisztábbá teszi az érzékeket, erősíti az intuíciót, fokozza a tudatosságot, a koncentrációt. Segít feldolgozni a minket ért tapasztalatokat, úgy látni a dolgokat, amilyenek, és segítségével az igazságosság, a valódiság felé törekszünk.
Nyugalom, ellazulás: Jótékony hatással van az idegekre, kiegyensúlyoz túlpörgött vagy hiperakív állapot esetén, segíti az elalvást.
Tiszta energiák: Amellett, hogy tisztítja a gondolatainkat, térharmonizációra, egyéb ásványok feltöltésére is használják (drúzaként vagy forrásként).
Segítő a spirituális úton: ebben az értelemben is növeli a tudatosságot, mélyíti a meditációt, intuitívabbá tesz, könnyebben érthetőbbé teszi álmainkat, és segít abban, hogy a valódi, isteni önmagukat megtaláljuk, és azt megvalósítsuk gyakorlati, hétköznapi életünkben.

Lap tetejére

 

Aventurin (Aventurine):


123rf.com

123rf

blablues

Az aventurin jellegzetességét a benne található krómcsillám lemezkék adják. Színe lehet zöld, szürkés, sárgás, barnás, vagy pirosas (utóbbi színváltozatnak külön neve is van: málnakvarc).

Zöld: Hűsít, nyugtat, tisztít: oldott, higgadt energiákat szabadít fel bennünk, segít megtisztítani gondolatainkat, feloldani félelmeinket. Ezáltal elősegíti a gondtalanság érzését.

Barackszínű (vagy narancssárga): Derű, oldottság: hozzásegít a derűs, feszültségmentes hangulathoz, arra ösztönöz, hogy megéljük álmainkat

Kék: Nyugodt céltudatosság: ellazít, enyhíti az idegességet, segít nyugodtan, mégis határozottan megvalósítani elhatározásainkat.

Lap tetejére

 

Füstkvarc (Smoke quartz):


schwigorphotos

schwigorphotos

schwigorphotos

Olyan hegyikristály, amelyben a radioaktív (némelyek szerint kozmikus) sugárzás ún. rácshibákat idézett elő, ezt leszámítva kémiai és fizikai szempontból teljesen megegyezik a hegyikristállyal. Ajánlják gyakori sugárzás, pl. röntgen vagy kemoterápia után.

Nehéz élethelyzetek, újrakezdés: A füstkvarc a szívósság és türelem köve. A világos füstkvarc oldja a feszültséget stresszes helyzetekben. A sötét füstkvarc fokozza a terhelhetőséget, segít könnyebben viselni a megerőltetést. A szellem füstkvarc (repedések, roppanások a tiszta kristályban) a saját korlátainkon való túllépést, önmagunk legyőzését segíti, ezáltal szolgálva fejlődésünket. Segít megbirkózni nyomasztó, nehéz élethelyzetekkel, enyhíti a kudarctól, fájdalomtól, vereségtől való félelmet.

Realitásérzék: a világos füstkvarc segíti a józanságot, gyakorlatiasságot.

Lap tetejére

 

Hegyikristály (Quartz crystal):


sio2ga

Petroglyph88

mscaprikell

Abban az esetben, ha a vulkáni működés következtében keletkezett láva lassan hűl ki, akkor kikristályosodik. Az utolsó kristályosodási fázis során keletkeznek a kvarcok. A hegyikristály a legtisztább kvarc, rokonai, mint pl. az ametiszt, citrin vagy aventurin, már valamilyen egyéb elem vagy elemek hatására színeződtek el. Ez a letisztultság érezhető a hegyikristály energiájában.

Tisztaság: Tiszta gondolkodás, emlékezet, önmagunk tisztánlátása és felvállalása. Erőteljesen tisztítja a teret, erősíti és védi az aurát, levezeti a negatív energiákat.
Egyensúly: Felerősíti a gyógyító folyamatokat. Az összes csakrára hatással van, ott hat, ahol szükséges, így teremtve egyensúlyt. Felerősíti az egyéb ásványok hatását, hegyikristály tűkkel pedig a többi kő fel is tölthető. Egy igazi jolly joker kő. :)

Lap tetejére

 

Hematit (Hematite):


Striving to a goal

123rf.com

Wohill

Vas-oxid. Vérkőnek is mondják, esszenciakészítéskor vörösre festi a vizet. Tüzes, sűrű, földhöz közeli energiákkal rendelkezik.

Vitalitás, haladás: életkörülményeink javítása, elkötelezettség, célok követése, vágyaink megvalósítása során küzdeni, ha kell.

Lap tetejére

 

Obszidián (Obsidian):


ShutterStone.com

ShutterStone.com

LOMO56

Az obszidián lényegében természetes, fekete üveg, a vulkánkitörés során - többnyire víz hatására - hirtelen lehűlő láva. A föld sötét színű (fekete, szürke vagy vörös) ajándéka. Ezek az intenzív energiák, amelyek megmutatják lelkünk mélyét, hogy a fényre hozzák azt, mind megtalálhatók az obszidiánban.

Lap tetejére

 

Rózsakvarc (Rose quartz):


Willowleaf Minerals

lamariposagems

labyrinthlady1

A rózsakvarc a legsokoldalúbb kristályok közé tartozik. Gyengéd, lágy, mégis határozott energiákkal dolgozik.

Szeretet: A szeretet kövének mondják. Segít elengedni lelki terheinket, feldolgozni a haragot és agressziót, nyugtatólag hat kedélyállapotunkra. Szeretetteljesebben viszonyulhatunk a minket körülvevő emberekhez, különösen családtagjainkhoz. Rávilágít az igényeinkre és mások vágyaira.

Nőiesség: Jótékony hatással van a női betegségekre, fokozza a romantikát, termékenység fokozására is ajánlják.

Negatív energiák tisztítása: Használják vízerek leárnyékolására, mágneses mező elnyelésére. Javasolják érzelmi ridegség, alvási zavarok, álmatlanság esetén, és félelmi állapotokban.

Érzékenység: Javítja érzékenységünket, erősíti az intuíciót.

Lap tetejére

 

Tigrisszem (Tiger's eye):


WoofBC

Black Country Museums

sdixclifford

Szilikátrostok közé beépült kvarc, mely oxidálódott vasat tartalmaz, ez utóbbi adja vöröses színét. A felszíne aranyfénnyel csillog. Többféle rezgés egyesül benne.

Döntések, problémamegoldás: segít távolabbról rálátni, áttekinteni problémáinkat, akkor is, ha sokminden történik egyszerre, élesíti az érzékeket, segít túlterheltség esetén. Megtanulunk sorrendet felállítani, aktiválja bátorságunkat, tetterőnket problémánk megoldásában.

 

 

Lap tetejére